Respirația Holotropică – Ce este și cum funcționează?

Respiratie holotropica - ce este și cum functioneaza

Termenul „holotropic” provine din cuvintele grecești „holos”, care înseamnă întreg și „trepein”, care înseamnă să te îndrepti spre. Prin urmare, respirația holotropică este o tehnică de respirat concepută pentru a ajuta indivizii să se îndrepte spre totalitate. Această practică a fost dezvoltată de psihiatru Dr. Stanislav Grof și soția sa Christina Grof la mijlocul anilor 1970 ca o alternativă naturală la psihedelice pentru atingerea stărilor alterate de conștiință.

Scurt istoric despre Respirația Holotropică

Dr. Grof a dezvoltat această tehnică bazată pe perspective extrase din cercetarea conștiinței moderne, antropologie, diverse psihologii de profunzime, psihologie transpersonală, practici spirituale orientale și tradiții mistice din întreaga lume. Scopul a fost crearea unei metode de autoexplorare și vindecare care să poată fi folosită de omul obișnuit, fără utilizarea de substanțe.

Stanislav Grof

Ce înseamnă Respirație Holotropică?

Respirația holotropică este o practică care implică utilizarea respirației, în special a unui model de respirație rapidă și profundă, pentru a induce o stare de conștiință pe care susținătorii sugerează că poate duce la o mai mare înțelegere de sine și creștere personală. Sesiunile durează de obicei câteva ore și se desfășoară adesea într-un cadru de grup, sub îndrumarea unor facilitatori instruiți. Experiența este adesea însoțită de muzică și poate duce la experiențe fizice și emoționale intense.

Rolul respirației holotropice în vindecarea psihiatrică

Un studiu s-a concentrat pe punerea în aplicare a respirației holotropice într-un cadru medical comunitar pentru pacienții internați la psihiatrie.

Pe o perioadă de 12 ani, aproximativ 11.000 de pacienți au participat la sesiunile de respirație, care au implicat elemente cum ar fi sesiuni de respirație conștientă, muzică ritmată, lucru cu corpul, desenarea cercului de mandale și împărtășirea de experiențe în grup.

Au fost documentate experiențele a 482 de pacienți consecutivi, 82% dintre aceștia raportând experiențe transpersonale sau spirituale. Practica a fost bine primită și tolerată, fără raportări de probleme la sfârșitul ședințelor sau sechele nefavorabile ulterior.

Beneficiile Respirației Holotropice

Este o abordare puternică a autoexplorării și vindecării și integrează perspective din diverse discipline, inclusiv cercetarea conștiinței moderne, antropologie, psihologii de profunzime, psihologie transpersonală și practici spirituale orientale.

Oferă oportunități de a intra în stări neobișnuite de conștiință pentru vindecare și înțelepciune și pentru a experimenta direct puterea superioară. Poate induce catarsis fizic și emoțional asociat cu stres și traume anterioare, oferind o metodă de tratament care nu generează dependență.

Creșterea conștientizării de sine: prin facilitarea unei stări profunde de conștiință, Respirația holotropică poate ajuta indivizii să-și atingă subconștientul, dezvăluind gânduri, amintiri și emoții ascunse. Acest lucru poate duce la auto-descoperiri profunde și la o mai bună înțelegere a sinelui.

Vindecare emoțională: Respirația holotropă poate duce la apariția și eliberarea emoțiilor reprimate. Această epurare emoțională poate fi terapeutică și poate ajuta la vindecarea traumelor și rănilor emoționale din trecut.

Stres și anxietate reduse: ca și în cazul multor practici conștiente, respirația holotropică poate reduce stresul și anxietatea. Modelul de respirație profundă, ritmică, ajută la inducerea unei stări de relaxare, în timp ce eliberarea emoțională poate atenua anxietățile de lungă durată.

Experiențe spirituale: Unii practicanți raportează că au avut experiențe spirituale sau mistice în timpul sesiunilor lor de respirație, care pot include sentimente de unitate cu universul, experiențe în afara corpului sau viziuni. Aceste experiențe pot duce la un sentiment mai mare de scop sau sens în viață.

respiratia holotropica - beneficii

Tehnica respirația holotropică - cum să practici

Respirația Holotropică este o practică care necesită o ghidare din partea profesioniștilor instruiți din cauza efectelor sale intense și profunde. Este esențial să se creeze un spațiu sigur și de susținere pentru a permite o scufundare profundă în conștiința de sine și stratul emoțional. Iată un ghid general:

  1. Găsește un Facilitator Instruit: Având în vedere natura Respirației Holotropice, este recomandat să practici sub supravegherea unui facilitator instruit și experimentat. Ei vă pot ghida prin proces, asigura siguranța și oferi asistență în integrarea experienței ulterioare.

  2. Pregătește Scena: Sesiunile de Respirație Holotropică au loc adesea în spații liniștite, slab iluminate, care promovează relaxarea și introspecția. Participanții se întind de obicei pe saltele cu ochii închiși. În fundal se redă adesea muzică atmosferică sau evocatoare, care ajută la facilitarea călătoriei interioare.

  3. Încălzirea: Înainte de începerea respirației, se efectuează de obicei un exercițiu de încălzire pentru a pregăti corpul și mintea. Acesta poate implica o rutină simplă de întindere, un exercițiu de relaxare ghidat sau chiar o meditație scurtă.

  4. Sesiunea de Respirație: Participanții încep procesul de respirație prin luarea de respirații adânci, rapide. Facilitatorul ghidează ritmul și ritmul. În această etapă este posibil ca participanții să înceapă să experimenteze modificări ale stării lor de conștiență.

  5. Faza de Integrare: După respirație, există de obicei o perioadă de integrare și reflecție. Participanții pot împărtăși experiențele lor, procesa emoțiile și începe să înțeleagă percepțiile obținute în timpul sesiunii. Terapia prin artă, inclusiv desenarea unui mandala, este adesea folosită pentru a ajuta la exprimarea experiențelor non-verbale ale sesiunii.

  6. Îngrijire ulterioară: Este esențial să ai grijă de tine după o sesiune, deoarece experiențele pot fi intense. Acest lucru poate implica jurnalizarea experienței, discutarea acesteia cu ceilalți sau implicarea în activități liniștitoare, cum ar fi o plimbare în natură sau o baie relaxantă.

Țineți minte, Respirația Holotropică nu este recomandată pentru toți, în special pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale sau probleme de sănătate mintală. Consultați-vă întotdeauna cu un medic sau un specialist înainte de a începe orice practică nouă stimulatoare.

Respiratia Holotropica video

Cuvinte de final

Respirația holotropică este o practică puternică și transformatoare care poate oferi o experiență profundă. Deși nu este pentru toată lumea și ar trebui să fie întotdeauna abordat cu grijă și sub îndrumarea adecvată, poate fi un instrument valoros pentru creșterea personală și auto-explorare.

Evenimente de Respirație Holotropică

No event found!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top