ce e psihodrama

Ce este psihodrama?

Cauți un instrument puternic care să te ajute să vindeci rănile trecutului și să dai frău posibilităților viitoare? Nu căuta mai departe decât arta de vindecare a psihodramei!

Metoda poate fi folosită atât de terapeuți, cât și de clienți, pentru a investiga situații provocatoare, a cultiva perspective noi și a găsi soluții prin tehnici structurate de povestire. Prin această “psihoterapie” interactivă de învățare, clienților li se oferă posibilitatea de a-și rescrie istoriile într-un mod responsabil – creând potențialul de transformare profundă la toate nivelurile: fiziologic, psihologic, sociologic și spiritual.

Cum apărut terapia prin psihodramă?

Psihodrama este o tehnică terapeutică orientată spre acțiune, dezvoltată de Jacob Moreno la începutul secolului al XX-lea. Denumită și “teatrul interior” datorita asemanarii cu practica aceasta, ea reda societatea umană în miniatură unde aduce pe scenă lumea interioară a participanților.
Este o modalitate de a explora și de a experimenta sentimentele și gândurile unei persoane prin jocuri de rol și activități creative în cadrul unui grup. Metoda îi ajută pe participanți să acceseze intuiții personale și să editeze distorsiuni care pot duce la vindecare.
Moreno credea că oamenii trebuie să implice atât corpul, cât și mintea pentru a se recupera după traume, motiv pentru care psihodrama se face într-un cadru viu și interactiv. În acest fel, individul ajunge să exploreze diferite prin diferite metode, aspecte ale lui însuși, cu plasa de siguranță a sprijinului venit din partea grupului din jurul său.

De-a lungul anilor, Moreno și-a rafinat metodele terapeutice, încorporând în cele din urmă tehnici precum improvizația, reprezentațiile dramatice și reîncadrarea pozitivă în acest proces

Tehnicile Psihodramei

Sesiunile de psihodramă sunt alcătuite din trei componente principale: în primul rând, există o perioadă de “încălzire”, apoi o “fază de acțiune” care permite explorarea prin joc de rol și, în final, o “fază de împărtășire” în care indivizii pot reflecta împreună asupra experienței lor din cadrul sesiunii.
Prin psihodramă, transformarea profundă și creșterea personală pot avea loc într-un mediu încurajator puse pe scena.

Ședințele au loc în general o dată pe săptămână, grupurile fiind formate de obicei din 8-12 persoane, fiecare ședință durând aproximativ două ore.

Faza de încălzire din psihodrama

Faza de încălzire, care este prima parte a unei sesiuni de psihodramă, ajută la crearea unei atmosfere de grup sigure și confortabile, creând în același timp un teren de aerisire solid pentru ca oamenii să poată să se angajeze în conversații semnificative. Participanții sunt invitați să se prezinte și să își exprime așteptările prin jocuri de improvizație și tehnici teatrale.

Faza de acțiune din psihodrama

Faza de acțiune a psihodramei este o parte interesantă a procesului terapeutic. Această etapă din psihodrama se bazează pe redescoperirea şi antrenarea resurselor de spontaneitate şi creativitate ale persoanei pentru a aduce noi perspective asupra problemelor vechi.
Prin intermediul fazei de acțiune, indivizii își explorează povestea vieții lor cu un terapeut ca ghid și regizor. Ca parte a acestei călătorii, ei creează scena din experiența personală care va fi jucată în colaborare cu membrii grupului. Diverse tehnici sunt folosite pe tot parcursul pentru a se asigura că toți participanții obțin ceva semnificativ din acest exercițiu.

1. Dublarea: Această tehnică presupune ca un membru al grupului să preia rolul “actorului principal” și să joace emoțiile și comportamentele acestuia pentru a-l înțelege mai bine. Aceasta poate contribui la oferirea de informații despre modul în care individul percepe anumite situații sau evenimente.

2. Oglindirea: Această tehnică presupune observarea și imitarea mișcărilor și expresiilor fizice ale protagonistului, ceea ce permite o înțelegere mai profundă a sentimentelor și motivațiilor acestuia. Este deosebit de utilă atunci când se explorează comunicarea nonverbală.

3. Jocul de rol: În această tehnică, participanții își asumă diferite roluri pentru a explora diferite perspective asupra unei anumite probleme sau situații. Acest lucru ajută la oferirea unui punct de vedere alternativ care poate să nu fie disponibil doar din perspectiva unei singure persoane.

4. Inversarea rolurilor: Această tehnică presupune schimbarea rolurilor pentru a obține o înțelegere mai profundă a experiențelor și sentimentelor celorlalți. Aceasta poate fi deosebit de utilă atunci când se încearcă identificarea zonelor în care au apărut neînțelegeri sau o comunicare eronată între două persoane sau grupuri care pot avea puncte de vedere opuse asupra unei probleme.

5. Solilocviu: Această tehnică presupune ca protagonistul să vorbească cu voce tare despre gândurile și sentimentele sale interioare, ajutându-l să proceseze emoțiile dificile și să obțină claritate asupra propriei situații sau experiențe mai ușor decât dacă ar încerca să discute cu altcineva direct implicat în situația sau problema respectivă.

Faza de Împărtășire din psihodramă

În Faza de Împărtășire a Psihodramei, participanții se reunesc într-un mediu de susținere pentru a reflecta asupra intuițiilor și descoperirilor făcute în timpul scenelor jucate.
Atât puternică, cât și terapeutică, această fază oferă o oportunitate de conectare sinceră între cei implicați, pe măsură ce își împărtășesc reflecțiile despre modul în care aceste experiențe se pot aplica în afara terapiei.

Prin deschidere și onestitate – practicate acum cu o nouă înțelegere – indivizii din grup înțeleg de unde începe adevărata vindecare: din interiorul lor.

Barbat care este intr-un joc de rol in psihodrama

Cu ce poate ajuta psihodrama?

Psihodrama este o formă de terapie atractivă și interactivă care poate ajuta oamenii să înțeleagă și să proceseze mai bine provocările din diferite domenii ale vieții lor. Este cel mai adesea utilizată pentru a explora sentimentele de vinovăție, jenă sau rușine, precum și dinamica complexă a relațiilor.
De asemenea, poate fi folosită pentru a obține claritate cu privire la valorile individuale sau pentru a evalua obiectivele de viață, pentru a obține claritate cu privire la modul cel mai bun de a merge mai departe.
În plus, psihodrama s-a dovedit benefică pentru persoanele care se confruntă cu depresia, anxietatea, traumele și dependența. În cele din urmă, aceasta oferă un mediu sigur în care indivizii se pot exprima liber, fiind în același timp susținuți și încurajați de colegii lor.

Principalele beneficii ale terapiei psihodramatice

Cercetările sugerează că psihodrama poate produce o serie de beneficii potențiale:
  • Creșterea conștientizării de sine: Prin jocul de rol și autoprezentarea dramatică, indivizii pot obține o perspectivă asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentelor lor..
  • Abilități de comunicare îmbunătățite: Psihodrama poate ajuta indivizii să dezvolte abilități de comunicare mai bune, exersând diferite roluri și perspective într-un mediu sigur și de susținere.
  • Empatie sporită: asumând roluri diferite în cadrul grupului, indivizii pot dezvolta empatie pentru experiențele altora.
  • Tratament eficient pentru anumite tulburari psihice: Psihodrama s-a dovedit a fi eficientă în tratarea unei game de probleme de sănătate mintală, inclusiv anxietatea, depresia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), dependența și tulburările de alimentație.
  • Oportunități de creștere personală: Psihodrama permite indivizilor să-și exploreze experiențele și emoțiile trecute într-un mediu sigur, ceea ce poate duce la creșterea stimei de sine și la creșterea personală. De asemena ajută la procesul de creație și spontaneitate.

De luat în considerare

Încrederea între participanți este esențială pentru succesul sesiunilor, dar selectarea unui grup adecvat poate fi costisitoare și poate consuma mult timp. Este important să ne amintim că acest proces intens emoțional poate readuce la suprafață sentimente dificile – făcând ca cineva să se simtă mai rău înainte de a vedea beneficiile finale ale participării.
De aceea, este important să lucrați cu un terapeut instruit care are experiență în psihodramă pentru a vă asigura că procesul este sigur și eficient.

Cum încep cu psihodrama?

Dacă dorești să beneficiezi de potențialul terapeutic al psihodramelor, un prim pas excelent este căutarea unui terapeut specializat. Iar aici, pe site este locul perfect pentru asta. Evenimentele noastre cuprind o varietate de practici terapeutice diferite care includ psihodrama.

De aceea, este important să lucrați cu un terapeut instruit care are experiență în psihodramă pentru a vă asigura că procesul este sigur și eficient.

Pregătirea pentru prima ședință

Dacă ești curios să încerci psihodrama, pregătește-te pentru o experiență captivantă! Sesiunea ta va începe cu activități de încălzire concepute special pentru a ajuta la crearea încrederii în cadrul grupului.
În calitate de protagonist sau de unul dintre mulții participanți la această explorare a vieții, așteaptă-te la reconstituiri dinamice care să aprofundeze propriile povești și pe cele ale celor din jur – oferind nu doar o perspectivă, ci și o mai bună înțelegere prin împărtășirea ulterioară.
Scroll to Top