Introducere
Procrastinare sau amânare
Procrastinarea poate fi unul dintre cele mai dificile obiceiuri de înlăturat. Poate provoca anxietate și stres și ne poate împiedica să ne atingem obiectivele. Dar toți am simțit durerea amânării la un moment dat în viața noastră, așa că nu este imposibil să depășim acest obicei. În acest articol, vom discuta despre diverse sfaturi și strategii despre cum să depășim procrastinarea.
1. Ce înseamnă procrastinare?
Definiție
Procrastinarea este o problemă comună care afectează mulți oameni și poate fi un obstacol semnificativ în atingerea obiectivelor noastre.
În esență, procrastinarea este actul de a amâna sau a întârzia finalizarea unei sarcini într-un mod voit, chiar și atunci când știm că ar trebui să o ducem la bun sfârșit.
Când vine vorba de procrastinare, există trei factori cheie care fac ca un comportament să fie considerat astfel: trebuie să fie neproductiv, inutil și întârziat.
Cauzele procrastinării
Hai să vedem cum apare acest fenomen al procrastinării și care pot fi factori declanșatori. Cauzele procrastinării sunt unice pentru fiecare individ, dar unele motive comune includ:
- Aștepările irealiste
- Perfecţionism
- Teama de eșec
- Frica de critici
- Evitare
- Stimă de sine scazută
- O tendință de autoînfrângere
- Depresie
- Probleme de focalizare
- ADHD
- Oboseală de decizie
- Lipsa unui program
- Lipsa unui plan sau a unor obiective clare
Efectele negative
Efectele negative ale procrastinării asupra productivității și bunăstării noastre sunt bine documentate și pot include niveluri crescute de stres, gestionarea necorespunzătoare a timpului și oportunități ratate.
Acest tip de comportament are ca rezultat, de obicei, sentimente de vinovăție, rușine, stres și anxietate din cauza conștientizării că cineva nu a realizat ceea ce și-a propus.
În unele cazuri, procrastinarea poate duce, de asemenea, la performanțe mai slabe la sarcini și/sau relații cu alții afectați de întârzierea luării deciziilor.
2. Identifică factorii declanșatori
Fii un observator
Când vine vorba de abordarea sarcinilor, procrastinarea poate fi un regres major. Dar identificarea și înțelegerea declanșatorilor tăi personali de procrastinare este primul pas către progres. Luându-ți ceva timp pentru a observa și a reflecta la ceea ce te ține în loc, poți începe să iei măsuri pentru a depăși provocările.
Perfecționismul
Perfecționismul este adesea văzut ca o trăsătură pozitivă, dar de multe ori pune și mai multă presiune, iar din aceasta cauză apare procrastinarea.
Când ne stabilim standardele prea înalte, este posibil să începem o sarcină doar atunci când condițiile sunt perfecte sau atunci când avem toate informațiile pe care le considerăm necesare pentru a o finaliza.
Acest tip de gândire face ca sarcinile să dureze mai mult decât trebuie, ceea ce duce la frustrare și pierdere de timp.
Frica de eșec
Frica de eșec poate fi, de asemenea, o cauză majoră a amânării. Când ne temem de eșec, începem să amânăm pentru că sarcina este prea mare sau prea dificilă. De asemenea, din această cauza evităm sarcinile care au șanse mari de eșec, deoarece ne fac să ne simțim ca un eșec dacă nu le putem îndeplini.
3. Sfaturi și strategii pentru a depăși procrastinarea
• Prioritizarea și stabilirea unor obiective clare și specifice
O modalitate eficientă de a scăpa de procrastinare este să prioritizezi sarcinile și să stabilești obiective specifice pentru a evita să lași lucrurile pe ultimul moment.
Aceasta înseamnă să identifici pe ce ar trebui să te concentrezi mai întâi și să rămâi concentrat pe această sarcină pentru o perioadă importantă de timp.
Fixând o varietate de obiective și dedicându-ți întregul efort fiecăruia, vei putea depăși procrastinarea și îți vei întări disciplina.
Cheia pentru a recunoaște factorii declanșatori este să fii atent la modul în care răspunzi atunci când te confrunți cu sarcini sau proiecte dificile.
Există anumite activități care te fac să te simți copleșit? Anumite medii te împiedică să rămâi concentrat? Fii un simplu observator și astfel vei înțelege ce se întâmplă cu tine.
Vezi aici cum poți crea obiective spcifice și clare prin metoda SMART.
• Împărțirea sarcinilor în bucăți mai mici, ușor de gestionat
De multe ori începutul e cel mai dificil, dar dacă iei lucrurile pas cu pas, vei fi mai puțin stresat și nu vei mai întârzia începerea.
În loc să abordezi o sarcină mare și complexă în întregime, împărțirea ei în componente mai mici și mai ușor de gestionat o va face să se simtă mai puțin descurajantă și mai ușor de finalizat.
În acest fel, vei putea vedea cel puțin o parte din progresul pe care îl faci, ceea ce te poate încuraja să continui.
• Programează sesiuni de lucru
Aranjarea întâlnirilor și a sesiunilor de lucru cu ajutorul unui ceas sau cu un calendar te va asigura că îți folosești timpul în mod eficient. Prin stabilirea unor ore specifice pentru anumite sarcini, poți elimina distragerile inutile și poți rămâne concentrat pe taskul în cauză.
În plus, păstrând un calendar cu programul și termenele limită, vei avea o imagine clară a tot ceea ce ai planificat și programat, ceea ce te poate ajuta în continuare să îți menții programul organizat.
• Elimină distragerile și crează un mediu de lucru propice
Prin eliminarea distrageriilor din jurul tău și prin amenajarea spațiului de lucru astfel încât să fie liniștit și organizat, poți pune capăt procrastinării.
Acest lucru poate implica lucruri precum oprirea telefonului, închiderea rețelelor sociale și crearea unui spațiu de lucru specific nevoilor tale. Minimalizarea distragerilor este un prim pas în a fi mai productiv.
• Folosește tehnici pozitive de self-talk și de vizualizare
O altă metodă care poate fi eficientă pentru a elimina procrastinarea este utilizarea metodelor de self-talk pozitiv și vizualizare.
Astfel de metode pot include repetarea afirmațiilor pozitive pentru tine însuți sau să îți imaginezi că ai terminat sarcina cu care te confrunți și reamintirea beneficiilor de a termina sarcina. Acest lucru te poate ajuta să rămâi motivat și pozitiv.
• Caută sprijin de la prieteni, familie sau un terapeut
Astfel de metode pot include repetarea afirmațiilor pozitive pentru tine însuți sau să îți imaginezi că ai terminat sarcina cu care te confrunți și reamintirea beneficiilor de a termina sarcina. Acest lucru te poate ajuta să rămâi motivat și pozitiv.
4. Cum să rămâi motivat și responsabil
Găsește metode de a face sarcinile mai plăcute
Pentru a continua să depășești acest ciclu de procrastinare, este important să faci sarcinile mai plăcute și mai satisfăcătoare.
Acest lucru se poate face prin stabilirea recompenselor pentru tine, găsirea unei modalități de a conecta sarcinile la ceva de care ești pasionat sau făcând sarcina mai captivantă.
Astfel, va fi mai ușor să rămâi motivat și să nu amâni. În fond, este ceva de care ești atras, nu?
Sistem de responsabilizare
O modalitate de a rămâne responsabil față de obiectivele tale este să creezi un sistem de responsabilitate, cum ar fi o listă de activități sau un instrument de urmărire a progresului.
În acest fel, poți urmări progresul tău și vei putea vedea cât de departe ai ajuns, ceea ce poate fi motivant. Cu un sistem de responsabilitate pus la punct, vei putea vedea ce trebuie să faci în continuare, iar astfel vei putea lua măsuri la momentul potrivit.
Celebrează-ți succesul
5. Concluzie
Vezi și alte articole pe Blog-ul nostru.