Observarea conștientă a ciclului menstrual cu Oana Sforoi

Observarea constienta a ciclului feminin
Imaginează-ți acea societate care aderă la principiile de ciclicitate ca model normal și eficient oferit de natură și de corpul femeilor, fără să pună mai presus valorile liniare de productivitate.
O societate în care tranzițiile din ciclurile de viață feminine sunt privite ca semnificative pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională atât a femeilor cât și a comunităților din care ele fac parte (menarha, concepția, sarcina, nașterea, peri-menopauza) și care consideră la fel de valoroase atât productivitatea cât și odihna, atât socializarea cât și introspecția, atât tinerețea cât și înțelepciunea aferentă bătrâneții.
Fazele lunii și cum acestea influențează ciclul menstrual
Recuperarea ciclicității și a celebrării tranzițiilor ciclice este o fundație care ne împuternicește să ne simțim în siguranță pentru a ne exprima și pentru a încorpora puterea feminină.
Ciclul menstrual este un aspect demn de a fi onorat prin modul în care ne ascultăm și îngrijim corpul, ne organizăm activitățile, ne îngrijim relațiile și activitatea profesională. Este o fundație prin care ne înțelegem natura noastră fizică, emoțională, mentală și spirituală (creativă).
Observarea conștientă a ciclului menstrual nu este o cale nouă pe care este necesar să o creăm acum. Este o practică de reamintire și de întoarcere spre înțelepciunea inerentă a corpului care a fost, pentru un timp, uitată sau distorsionată.
Primul pas este să ștergem praful adunat prin straturi de condiționări și credințe de-a lungul generațiilor trecute pentru a regăsi strălucirea și împuternicirea naturii ciclice.
În acest fel, fiecare ciclu menstrual poate deveni o oportunitate de dezvoltare personală și spirituală pentru că ne oferă informații vitale din partea corpului, de ghidare pentru vindecarea de care avem nevoie și pentru ceea ce ne dorim să creăm și să materializăm.
De exemplu, unele simptome ale ciclului menstrual, pot fi atât mesaje legate de un dezechilibru fizic pe care trebuie să îl adresăm cât și mesaje legate de nevoi emoționale și de aspecte ale vieții noastre care pot beneficia de mai multă atenție conștientă.
Când acorzi atenție acestor tranziții descoperi că te poți înțelege mai bine pe tine însăți astfel încât relația cu tine va fi transformată prin compasiunea și acceptarea naturii corpului iar asta poate revoluționa expresia ta în lume (creativitatea).
Vei simți că vei avea permisiunea de a fi mai blândă cu tine o dată ce înțelegi în profunzime cum te schimbi în diferitele faze ale ciclului menstrual pentru că nu ești aceeași persoană de la o săptămâna la asta, poate nici chiar de la o zi la alta!
3

Ritm Circadian vs Ritm Infradian

RITMUL CIRCADIAN este acel ceas intern care ne coordonează funcțiile corpului de-a lungul celor 24 de ore ale unei zile, dependent de expunerea la ciclurile de lumină și întuneric: somn, digestie și eliminare, absorbția nutrienților, metabolism, hormoni, imunitate, regenerare celulară. Tulburarea acestui ritm are deseori implicații asupra sănătății hormonale și sănătății generale a corpului. Hormonii care ne coordonează ritmul circadian sunt Cortizolul și Melatonina.

Cortizolul este cel mai ridicat la trezire și ne dă acel boost de energie urmând să scadă progresiv de-a lungul zilei până când, în absența luminii, este secretată Melatonina care ne induce starea de odihnă restaurativă și Sistemul Nervos Parasimpatic (odihnă și digestie) preia controlul.
Bărbații au un ciclu hormonal de 24 de ore, definit de nivelurile de testosteron și cortizol crescute dimineața ceea ce le oferă o perioadă propice pentru acțiune și focus.
Pe măsură ce acestea descresc, se modifică și nevoile corpului: la mijlocul zilei, nevoia de socializare și seara, nevoia de activități de relaxare și detensionare. Asta explică de ce bărbații pot beneficia de implementarea rutinei zilnice, liniare și consecvente de activități și îngrijire.

Pe lângă ritmul circadian care ne influențează și pe noi, există și RITMUL INFRADIAN definit ca ciclu natural al corpului uman care depășește cele 24 de, ritm creat de mecanisme interne.

Ciclul menstrual este un exemplu de ritm infradian care explică de ce pentru femei nu este valabilă teoria performanței zilnice, luând în considerare nivelurile diferite de energie, capacitate de concentrare și alte nevoi fizice și emoționale care variază de la o zi la alta.
Asta poate explica de ce nu ai putut duce la capăt planuri de antrenament și liste cu obiective – ele au nevoie să fie trecute și prin filtrul Ritmului tău Infradian și adaptate la el. Asta înseamnă că poți duce obiective la bun sfârșit mai eficient și fără epuizare.

Ce este practica de observare conștientă a Ciclului Menstrual?

Conceptul de observare conștientă a ciclului menstrual este practica de observare zilnică a ciclului menstrual pentru a avea o relație intenționată și conștientă cu el.
Este atât o practică de mindfulness și spirituală cât și un mod de viață care îți oferă permisiunea să te tratezi cu mai multă compasiune dintr-o înțelegere și respectare a persoanei care ești într-un anumit moment dat al ciclului.
Presupune să asculți de corp și ca urmare, să îi respecți nevoile, să setezi granițe sănătoase pentru minte, corp și spirit. În timp, prin această practică poți cultiva o încredere neclintită în intuiția și cunoașterea din interior care combate nevoia de o validare și ghidare externă.
Beneficiile de a fi conștientă de ciclul menstrual nu se rezumă la ameliorarea unor simptome ale ciclului menstrual ci înglobează creșterea nivelulului de reverență cultivat pentru corp, o legătură puternică cu înțelepciunea interioară și o încredere și putere personală de neclintit.
Această transformare este una importantă acum, atât la nivel personal cât și colectiv.

Câteva beneficii care merită enumerate sunt:

  • Înveți cum ești tu în fiecare fază a ciclului menstrual și ce apare pentru tine ca tipar: fizic, psiho-emoțional, energetic  și  creativ  ceea  ce  îți  va  permite  să  îți  planifici  timpul  și activitățile în armonie cu aceste nuanțe și să îți oferi ce te susține în fiecare etapă: cum te hrănești, cum te miști și cum te îngrijești.
  • Înveți cum  să  onorezi  atât  faza  de  productivitate  și  activare  (Yang)  cât  și  cea  de încetinire și retragere (Yin) pentru a regenera constant energia vitală și pentru a evita burnout-ul.
  • Descoperi care sunt momentele în care vei avea energie de oferit celor din jurul tău și de alocat proiectelor profesionale și care sunt cele în care vei avea nevoie să îți reduci lista de activități și să spui nu
  • Accepți ideea radicală de a te odihni la menstruație pentru că este momentul din ciclu în care există potențialul de a vedea perspectiva de ansamblu asupra vieții tale, de a primi inspirație și ghidare spre obiectivele tale prin idei noi și revigorarea forței vitale pentru a porni cu claritate într-un nou
  • Organizare  conștientă   dintr-un   spațiu   de   putere,   știind   când   să   spui   da   și   nu oportunităților cu autoritatea internă necesară.
  • Exprimarea  autentică   și   conștientă   a   emoțiilor   din   perspectiva   influenței   ciclului menstrual (exemplu: sunt în perioada premenstruală acum și sunt mai vulnerabilă emoțional, îți mulțumesc pentru răbdare și înțelegere).
  • Descoperirea abilităților nebănuite pe care le au celelalte faze ale ciclului menstrual, nu doar cea de acțiune și mindset pozitiv.
  • Ciclul menstrual devine compasul intern care îți aduce în atenție când se produce un dezechilibru din interior sau exterior

Fișa de Observare a Ciclului Menstrual

Descarcă Fișa de Observare a Ciclului Menstrual și începe cât mai curând practica de a nota ce observi unic în fiecare zi până când începi să descoperi care sunt tiparele care apar pentru tine în fiecare fază și până când devine firesc să îți planifici programul în funcție de informațiile culese din ciclul menstrual pentru a beneficia la maxim de potențialul fiecărei faze.
Când începem să recuperăm normalitatea de a fi într-un corp ciclic, eliberăm straturile de judecată legate de natura noastră schimbătoare și imprevizibilă pentru că tocmai această ciclicitate este oglindirea ritmurilor firești ale vieții.
Lasă-te purtată de acest FLUX natural pentru a aborda responsabilitățile dintr-un spațiu de înțelegere și armonie cu propriile tale nevoi și nu împotriva lor.
După o perioadă de implementare a observării conștiente a ciclului menstrual sunt șanse mari să descoperi că poți fi mai productivă atunci când trăiești în armonie cu corpul și mintea.
Esența acestei practici este una de ASCULTARE și RĂSPUNS la schimbările de energie, abilități, dorințe, astfel încât obiectivele tale să fie organizate lunar și ciclic.
Totul începe din interior, cu o atitudine de blândețe și non-judecată și o dorință conștientă de a îmbrățișa complet natura ciclică ca act RADICAL de iubire și îngrijire personală, îmbrățișând atât aspectele luminoase cât și cele de umbră, ca un puzzle complet, fiecare cu importanța proprie.
În final, ciclul nostru menstrual oglindește modul cel mai înțelept de echilibrare văzut în natură prin anotimpurile Pământului (microcosmos oglindind macrocosmos).

Anotimpurile Interioare și cum să te îngrijești în funcție de ele

Ciclul menstrual ne poartă constant, lunar, prin potențial de transformare, începând cu menstruația ca moment de plantare a semințelor metaforice a unor noi intenții care germinează în perioada foliculară, ajung la maturitate în perioada de ovulație ca apoi să putem culege roadele și să integrăm și să procesăm ciclul care a trecut pentru a putea începe unul nou.
Cu alte cuvinte, ce experimentăm în plan fizic (biologic), putem observa că se reflectă în viața noastră mental, emoțional și spiritual sub forma Anotimpurilor Interioare. Aceste anotimpuri interioare se pot suprapune cu fazele biologice dar nu întotdeauna. Sunt o experiență simțită și observată conștient.
faze ciclu menstrual

Faza MENSTRUALĂ / IARNA INTERIOARĂ

Este faza finală a ciclului menstrual dar și prima, în același timp. Fiecare menstruație te invită să o privești ca pe potențialul unui nou capitol așa că este momentul oportun să încetinești, să te odihnești și să integrezi ciclul care s-a încheiat pentru a putea începe unul nou.
Dă-ți voie să privești spre interior: ce simți, ce experimentezi (personal sau colectiv), ce s-a întâmplat în ciclul care a trecut. Acest proces are nevoie de TIMP, cultivarea unei atitudini de ascultare și receptivitate + acceptare și compasiune.
Este important să obții claritate în această etapă asupra direcției în care mergi și unde este important să îți conduci energia vitală în ciclul care începe.
În zilele de menstruație este normal să simți că nivelul de energie este unul mai scăzut și este posibil să simți o înclinație naturală spre introspecție, poate chiar spre nevoia de o zi liberă doar pentru tine.
Chiar dacă o zi liberă completă nu este posibilă, introdu în acele zile niște ritualuri sau momente de pauză în care să poți integra ce experimentezi, să poți respira și să poți sta în liniște.
Pauza poate lua forma unei plimbări în timpul zilei, înr-un parc / în natură, sau doar 5 minute petrecute cu mâna pe abdomen în timp ce respiri adânc de câteva ori sau poate lua forma unei clase Restorative de Yoga de 90 minute.
Chiar dacă se va dovedi imposibil să îți eliberezi calendarul de responsabilități importante în acele zile, fă un angajament cu tine să rămâi mai atentă la nevoile tale și programează-ți în calendar și momente scurte de odihnă și recuperare.
Acceptă momentele fără efort cu inima deschisă și spune nu activităților pe care le simți solicitante. Experimentează odihna fără altă stimulare, doar liniște și prezență. Prezența în aceste momente se poate simți provocatoare dar asta este invitația menstruația, să stăm „înăuntru” , fără așteptări.

Faza FOLICULARĂ / PRIMĂVARA INTERIOARĂ

Spre finalul perioadei menstruale poți observa că apar sentimentele de entuziasm și speranță. Dă-ți voie să te bucuri de procesul acestui nou ciclu cu inima deschisă indiferent de rezultat.
Pășește în energia ta feminină ca mod de a te onora în proces și a susține hormonii. Asta se poate traduce prin a nu încerca să controlezi factorii externi ci să rămâi în contact cu tine și prezentă moment de moment, în energie feminină.
La încheierea menstruației hormonii tăi sunt la un nivel mic dar încep să crească așa că vei observa și o creștere a energiei pe măsură ce te pregătești să intri în faza cea mai fertilă dar s-ar putea să vină însoțită și de neliniște dacă te grăbești să faci prea multe, prea devreme.
Nivelurile de estrogen și testosteron cresc gradual pe măsură ce te apropii de ovulație și îți îmbunătățesc pe zi ce trece energia, dispoziția și abilitățile cognitive.
Mai mult estrogen înseamnă și niveluri mai mari de dopamină și serotonină, neurohormonii care ne influențează starea de bine. Te simți natural mai încrezătoare, puternică și dornică de a accepta mai multe riscuri.
Testosteronul îți influențează libidoul și în același timp te face mai impulsivă. Estrogenul îți va influența aspectul pielii care va părea mai strălucitoare. În general, este o perioadă potrivită pentru a te ocupa de proiecte și inițiative noi profesionale sau personale și pentru a lua decizii importante.
Rezolvarea problemelor și socializarea sunt superputeri în această fază așa că e momentul perfect să creezi strategii, să îți stabilești întâlnirile și evenimentele importante acum.
Corpul este capabil să gestioneze oboseala și stresul mai ușor. Entuziasmul din faza foliculară este o forță cu capacitate de mobilizare foarte mare care îți poate schimba energia pe care o emani și poți atrage mult mai ușor ce ai nevoie.
Focusul pe bucurie și pe cum îți dorești să te simți în timp ce faci o activitate contează mai mult decât destinația.

Faza OVULATORIE/ VARA INTERIOARĂ

Este în general caracterizată de calitățile de luminozitate și maturitate, cea în care fructele sunt coapte, urmând firesc eforturilor și perioadei de creștere și dezvoltare din Primăvară.
În această fază tendința este de a fi orientată către exterior, energică și dornică de socializare, altruistă. Este faza în care te simți bine cu tine și iubitoare cu cei din jur, puternică emoțional, răbdătoare și capabilă.
Din aceste motive este și considerată singura fază acceptată social și care vine cu ușurință, fiind faza în care simțim că putem fi puternice și autentice.
Din punct de vedere fiziologic ai parte de nivelul cel mai ridicat al Estrogenului și neurotransmițătorilor serotonină și dopamină iar cervixul este deschis și ridicat cu lichid cervical fertil ceea ce se reflectă în faptul că te simți cel mai încrezătoare, disponibilă de a oferi timp și atenție, receptivă, deschisă și sociabilă, vorbăreață, expresivă și creativă, menținând momentumul creat în Faza Foliculară pentru intenția și obiectivele tale.
Acum este momentul tău să te bucuri de viață din plin, să faci lucruri care îți mențin buna dispoziție și îți dau o stare de vitalitate, îți eliberează tensiunea din minte și corp și te aliniază cu tine (hobbyuri, activități în natură, activități care te hrănesc și te bucură).
Hrănește-ți entuziasmul mai mult decât fric, deschizându-te spre POSIBILITATE și practică prezența, fără să duci atenție spre ce a fost sau ce va urma.
Faza Ovulatorie se simte precum venirea Verii, mai ales că te afli la apogeul de fertilitate și este momentul cheie al ciclului pe care l-ai susținut până acum. Este natural să fii mai conectată cu ce îți dorești.
În această fază te simți cel mai atrăgătoare fizic, magnetică iar libidoul se simte cel mai crescut. Simțurile se accentuează, în special vederea, mirosul și gustul. Îți este foarte ușor să îți verbalizezi sentimentele și gândurile și să fii înconjurată de alți oameni.
Dacă poți, sincronizează acest moment al ciclului cu evenimentele cele mai solicitante și de vizibilitate.

Faza LUTEALĂ/ Faza TOAMNEI INTERIOARE

Este poate cea mai greșit înțeleasă din cauza impresiei colective că ar trebui să fie o perioadă de turbulență emoțională.
Doar că, de fapt, dacă este înțeleasă din perspectiva de ansamblu a ciclului menstrual, faza de Toamnă are multe cadouri de oferit și oportunități și cu cât trăim mai armonizate cu celelalte faze ale ciclului menstrual, cu atât vor exista mai puține provocări premenstruale.
Perioada premenstruală a ajuns să fie percepută ca provocatoare tocmai din deconectarea de înțelepciunea ciclică feminină.
Oportunitățile pe care le avem în Faza Luteală nu sunt unele neapărat lăudate de societate sau încurajate pentru că ne îndepărtăm de acele calități validate pe care le-am avut în Vara Interioară: disponibile, politicoase, fertile, bine dispuse.
În prima parte, imediat după ovulație, te poți simți încă productivă și energică dar pe măsură ce Progesteronul începe să își facă efectul te vei simți natural atrasă de activități mai liniștite, mai cu mai puțină interacțiune socială și vei simți nevoia să te odihnești mai mult și să încetinești.
Progesteronul este un ajutor natural al somnului și un hormon anti-anxietate. Este perioada potrivită să te cuibărești, să îți organizezi casa și activitatea și să te ocupi de lista personală de to do.
A doua săptămînă poate fi mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional dar și cu potențial creativ și intuitiv. Este perioada potrivită să prioritizezi echilibrarea corpului – minții, spiritului și bineînțeles, hormonilor.
Este momentul potrivit să închei proiectele începute. Dacă nu simți nevoia să te întâlnești cu mulți oameni sau să fii în anumite locuri respectă aceste limite și spune NU. Sentimentele de frică, tristețe, grijă, durere și furie sunt mai potente și mai ușor de accesat.
Nu este ieșit din comun să simți greutatea și tristețea lumii. Dacă poți fi prezentă cu aceste trăiri și nu te copleșesc (dacă nu se simt în afara controlului și imposibil de gestionat) ele pot fi o ocazie să stai cu acele aspecte și evenimente din ciclul care a trecut pe care le-ai evitat.
Este perioada în care ai acces la un nivel mai profund de înțelegere. Permite intuiției să te ghideze cu blândețe acum. O stare de oboseală mai accentuată și vulnerabilitate emoțională mai mare sunt semnale că este esențial să îți acorzi timp de resetare și odihnă.
Poți descoperi că ai o claritate mai mare pentru a vedea ce este necesar să lași în urmă din ciclul sau ciclurile care au trecut și cu ce dorești să continui. Fii blândă cu tine în acest proces!
Oana Sforoi

Despre Oana Sforoi

Oana a creat Pelvic Roots pentru a împărtăși într-un mod coerent tot ce a învățat și experimentat despre mișcare și corpul femeilor. Experiența pe care o aduce în practicile predate vine din studiul kinetoterapiei, a practicii de yoga, pilates și fitness și experiența de lucru îndeaproape cu femeile, în diferite cicluri ale vieții. Misiunea pentru Pelvic Roots este informarea corectă care să împuternicească femeile să își cunoască corpul și ciclu menstrual și să le susțină sănătatea pelvină.

Poți descărca PDF-ul cu întreg articolul ca resursă pentru tine de aici.

1 thought on “Observarea conștientă a ciclului menstrual cu Oana Sforoi”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Cu inima deschisă te invităm să ni te alături în perioada 20-23 Iunie la 🌍 SPIRIT MAP RETREAT 🌍