Constelatii Familiale

Ce este terapia de tip constelatii familiale?

1. Metoda constelatiilor familiale

O Constelație Familială Sistemică (Systemic Family Constelation sau simplu SFC ) este o modalitate terapeutică care poate ajuta la rezolvarea problemelor care sunt înrădăcinate în dinamica de familie. Abordarea se bazează pe credința că suntem cu toții conectați la strămoșii noștri și că problemele nerezolvate ale strămoșilor noștri ne pot fi transmise de-a lungul generațiilor. Metoda constelatiilor familiale poate ajuta la identificarea și rezolvarea acestor probleme, astfel încât să putem trăi vieți mai productive și satisfăcătoare.

Constelatiile familiale sunt o metoda terapeutică captivantă și care se adâncește în trecut pentru a descoperi secretele și pattern-uri, care pot fi simțite și astăzi. Dezvoltată ca o modalitate de înțelegere a tiparelor moștenite, această metodă non-invazivă le permite indivizilor să descopere legături uitate de mult între generații în propriile familii, făcându-i conștienți de ceea ce se întâmplă sub nivelul suprafeței.

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu zicala “sângele este mai gros decât apa” Expresia este adesea folosită pentru a descrie legăturile puternice dintre membrii familiei. Dar ce se întâmplă atunci când aceste legături sunt rupte? Bert Hellinger, un psiholog german, a dezvoltat o abordare pentru a vindeca rănile ancestrale și a întări legăturile de familie. Metodologia sa, cunoscută sub numele de constelații familiale, a ajutat oameni din toate mediile sociale să înțeleagă dinamica relațiilor lor de familie.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre acest subiect fascinant, aici, pe site, avem o varietate de resurse disponibile. De asemenea, puteți găsi chiar aici un terapeut calificat si evenimente acreditate în zona dumneavoastră, care vă poate oferi recomandări și îndrumare.

2. Cum funcționează constelatiile de familie?

Sesiunile “costelatiilor de familie” implică de obicei clientul, terapeutul și un grup de voluntari care acționează ca reprezentanți pentru membrii familiei clientului. Terapeutul va ghida reprezentanții printr-o serie de mișcări și poziții care ajută la dezvăluirea dinamicii ascunse a sistemului familial al clientului. Odată ce aceste dinamice sunt dezvăluite, terapeutul va lucra cu clientul pentru a le rezolva.

Procesul implică deseori utilizarea de elemente de recuzită, cum ar fi fotografii sau păpuși, pentru a reprezenta diferiți membri ai sistemului familial, creând astfel un sistem viu. Constelațiile pot fi realizate în cadrul unui grup, fiecare membru al grupului asumându-și rolul unui membru diferit, sau într-o singură ședință, terapeutul jucând rolul diferiților membri ai familiei. În orice caz, scopul este de a ajuta persoanele să înțeleagă impactul pe care sistemul lor familial îl are asupra vieții lor și de a rezolva orice problemă care ar putea cauza dificultăți în viața lor.

3. Jocul de rol

Poate te vei întreba cum pot ajuta jocul de rol și vizualizarea să dezvăluie dinamica ascunsă a unui sistem familial. Pentru a înțelege cum funcționează, este util să ne gândim la rolul pe care îl joacă subconștientul în viața noastră. Mintea noastră subconștientă preia în mod constant informații și își formează convingeri despre lumea din jurul nostru. Cu toate acestea, aceste convingeri sunt adesea ascunse de mintea noastră conștientă.

Pentru a le accesa, trebuie să găsim o modalitate de a ocoli mintea noastră conștientă și de a permite subconștientului nostru să vorbească. Aici intervin jocurile de rol și vizualizarea. Jucând diverse scenarii cu ajutorul unui terapeut, putem intra în contact cu credințele și dinamica ascunse care ne conduc comportamentul. Odată ce acestea sunt dezvăluite, putem începe să lucrăm la rezolvarea lor.

Constelatii familiale grup

4. Beneficiile constelației

Această metodă s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru o varietate de probleme, inclusiv probleme de relație, anxietate, depresie, traume și dependență. Abordarea poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea comunicării și a relațiilor care fac parte din familii. În plus, o constelație poate oferi informații despre istoria familiei cuiva și poate ajuta la rezolvarea traumei intergeneraționale.

În timp ce unii ar putea considera terapia de familie ca fiind o ultimă soluție, petreceți suficient timp în acest domeniu și veți vedea în curând că poate fi incredibil de benefică. Pe lângă faptul că ajută la îmbunătățirea comunicării și a relațiilor în cadrul familiilor, terapia de familie poate oferi, de asemenea, informații despre istoria familiei și poate ajuta la rezolvarea traumelor intergeneraționale. Și acesta este doar începutul.

Studiile au arătat metoda prin constelație este un tratament eficient pentru o varietate de probleme, inclusiv probleme de relaționare, anxietate, depresie, traume și dependență. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă îmbunătăți dinamica familiei si de a inainta in procesul de autocunoastere, luați în considerare posibilitatea de a încerca metoda constelatiilor familiale. S-ar putea să fiți surprins de ceea ce veți afla.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre acest subiect fascinant, aici, pe site, avem o varietate de resurse disponibile. De asemenea, puteți găsi chiar aici un terapeut calificat si evenimente acreditate în zona dumneavoastră, care vă poate oferi recomandări și îndrumare.

5. Cui i se adresează constelatiile familiale?

Oricine se confruntă cu o problemă care poate fi înrădăcinată în sistemul lor familial poate beneficia de o constelatie de familie. Abordarea este deosebit de utilă pentru cei care au încercat fără succes alte metode de terapie. În plus, de o constelație pot beneficia cei interesați să-și exploreze istoria trecutului sau să rezolve traume intergeneraționale.

Constelațiile reprezintă o metoda terapeutica de care poate beneficia oricine, indiferent de trecutul sau de istoricul său familial. Abordarea se bazează pe convingerea că sistemele familiale joacă un rol semnificativ în viața noastră și ne pot influența starea de bine.

Prin explorarea acestor sisteme, putem obține o mai bună înțelegere a noastră și a relațiilor noastre. În plus, constelația ne poate ajuta să descoperim tipare ascunse care ar putea avea un impact asupra vieții noastre. Fie că vă luptați cu o problemă sau pur și simplu sunteți curioși cu privire la istoria trecutului vostru, o constelație vă poate fi de ajutor.

Puterea de vindecare

Metoda de lucru a constelatiilor sistemice este o metodă incredibil de puternică și de vindecare, care devine din ce în ce mai populară pentru rezultatele sale. Eficacitatea sa constă în capacitatea sa de a lucra la problemele de bază din familia noastră, care adesea nu sunt vizibile la prima vedere.

Abordând aceste tensiuni tăcute și amprente psihologice profunde, indivizii și familiile deopotrivă pot rezolva problemele lor cu un nou nivel de claritate, înțelegere și respect. Cu mai multă perspectivă dobândită prin această muncă, oamenii pot începe să găsească modalități vindecare și de a merge mai departe, eliberați de cătușele tiparelor nerezolvate sau ale traumei.

Tot ce este nevoie este lucru cu tine insuti, un facilitator instruit în acest proces și de a fi cât mai prezent cu suflet și iubire. Potențialul de creștere și transformare din interiorul tău, precum și din cadrul dinamicii familiei tale, te așteaptă atunci când pornești în această călătorie de muncă de vindecare.

Nu este o metodă minune

Rolul constelatiei nu este acela de a înlocui un psihoterapeut, ci mai degrabă ca o practică și o metodă menită să aducă vindecare în propriile relații. Constelatia lucrează cu structura familiala, iar acest proces implică vindecarea individuală a relatiilor cu mama, copiilor, bunicilor chiar și cu rudelele din alte generatii. Există ceva special la constelații – nu este încă certificat ca terapie, dar mulți indivizi îl văd ca pe un fel de terapie pentru suflet sau pentru iubire.

Această abordare mistică, dar puternică, poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a vă vindeca de experiențele dificile din trecut și pentru a promova relații semnificative în viitor. Așa ca cel mai bun mod de a afla, este de a participa și de a experimenta pe propria piele cum se simte o constelație.

6. Unde găsesc un facilitator?

Găsirea unui facilitator potrivit pentru lucrările de constelație familială poate fi un pas vital în vindecarea de dinamica familială dificilă. Recenziile online, recomandările personale și participarea la sesiuni de lucru sunt modalități excelente de a obține mai multe informații despre facilitatori și de a decide cine ar putea fi cel mai potrivit pentru tine. Cu atât de mulți practicanți care oferă acest tip de practică, este important să reții că nu există o soluție universală – găsește pe cineva care să rezoneze cu tine!

Aici, pe site, puteți găsi o listă de terapeuți si de evenimente, care includ constelatiile familiale. De asemenea, puteți cere recomandări de la prieteni sau de la un specialist în sănătate mintală. 

Găsește aici un eveniment sau un workshop de constelatie potrivită pentru tine din fiecare oras important: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov, Sibiu, Iasi, Craiova.

Resurse

Constelațiile familiale – de Bert Hellinger

No event found!
Scroll to Top