De ce ar trebui să faci dușuri reci în fiecare zi: beneficii dus rece

Beneficii dus rece

Intro: Beneficii duș rece

Cu toții cunoaștem sentimentul: intri într-un duș fierbinte cu mult abur și te bucuri de căldura primitoare, ce poate fi mai plăcut? Totuși, dacă ți-am spune că un duș cu apa rece poate fi, de asemenea, la fel de incredibil, ne-ai crede?

Deși poate părea contraintuitiv la început, a face dușuri reci are numeroase beneficii pentru sănătate care depășesc cu mult simpla răcire după un antrenament intens.

Practica dușurilor reci este o practică străveche, mai ales în țările nordice, dar a început să crească în popularitate datorită lui Wim Hof și a metodei sale grozave.

De la ameliorarea stresului până la întărirea sistemului imunitar și multe altele, există multe motive pentru care merită încercat să optezi pentru temperaturi mai scăzute.

În această postare pe blog, vom explora beneficiile dușurilor reci, precum și cum să trecem în siguranță de la dușurile calde la cele reci. Citește în continuare pentru a descoperi de ce pătrunderea în frig și gheață ar putea fi ceea ce ai nevoie!

1. Te trezește

Ești unul dintre acei oameni cărora le este greu să se trezească și să se simtă plini de energie dimineața? Ei bine, te-ai gândit vreodată să renunți la rutina ta obișnuită de duș fierbinte și să încerci un duș rece dimineata?

Poate părea o idee intimidantă, dar crede-ne, un șoc revigorant te va trezi și îți va oferi un plus de energie de care vei avea nevoie pentru a-ți începe ziua. Valul de impulsuri electrice trimis către creier te va face să te trezești mai repede decât orice cafea sau energizant.

Așa că mâine dimineață, respiră adânc, rotește butonul de duș la cea mai joasă temperatură și pregătește-te să te simți revigorat. Corpul tău (și probabil productivitatea) îți va mulțumi!

2. Îmbunătățește circulația

Când sunt expuse la apă rece, arterele și venele noastre trec printr-un proces numit „vasoconstricție”, determinându-le să se strângă și să lase mai puțin spațiu pentru curgerea sângelui.

Acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației. Deci, data viitoare când ești la duș, încearcă să alternezi între cald și rece pentru o experiență răcoritoare și pentru a stimula a circulația. Cine ar fi crezut că un simplu duș ar putea fi atât de benefic?

3. Sistem imunitar întărit

Ai auzit vreodată de folosirea dușurilor reci ca o modalitate de a preveni răcelile, gripa sau chiar infecțiile? S-ar putea să sune contraintuitiv să lași apa înghețată să se reverse peste corpul tău, dar studiile arată altceva.

 Într-un experiment desfășurat la Praga, cercetătorii au descoperit că tinerii atletici care s-au scufundat în apă la 14 grade Celsius, de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni, au experimentat o creștere a sistemului imunitar.

Mai exact, au avut niveluri crescute de două tipuri de globule albe, monocite și limfocite, care sunt responsabile pentru lupta împotriva bacteriilor, virușilor, agenților patogeni și toxinelor.

Mai puțin timp răcit

Un alt studiu fascinant din Țările de Jos a descoperit că un duș rece (după apă caldă), timp de 30, 60 sau 90 de secunde în fiecare dimineață, timp de o lună, a dus la reducerea timpului răcelii. Și știi ce e și mai îmbucurător? Durata perioadei de stat sub apă rece nu contează!

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități naturale de a da un impuls sistemului imunitar, luați în considerare să ieșiți din zona de confort și să faceți un duș cu apă rece. Cine știe – ar putea fi doar tonicul de care aveți nevoie pentru a rămâne sănătos!

Beneficii dus rece - terapia cu frig

4. Eliberarea stresului

Când te simți copleșit, un duș rece poate fi modalitatea perfectă de a te calma și de a te reseta. Șocul apei reci vă poate stimula de fapt sistemul nervos și duce la o reducere a nivelului de stres. În plus, se simte pur și simplu revigorant și revigorant.

Efect antidepresiv

Știai că o baie în apă rece te poate înveseli? Nu este vorba doar despre bucuria fizică de a face o baie – există un motiv științific în spatele pentru care apa rece te poate face de fapt să te simți mai bine.

Când îți expui brusc corpul la apă rece, aceasta trimite un val de impulsuri electrice de la terminațiile nervoase de pe tot corpul către creier.

Această stimulare este atât de intensă încât creează de fapt un efect antidepresiv, stimulând starea de spirit și făcându-te să te simți mai fericit.

Așa că data viitoare când te simți trist, sari peste baia fierbinte și intră direct într-un duș cu apă rece!

5. Sănătatea pielii și părului

Apa rece ajută la strângerea și închiderea porilor, ceea ce poate duce la mai puțină acnee și la o piele mai curată. În plus, poate ajuta la detoxifierea și luminozitatea pielii, lăsând-o cu o strălucire sănătoasă.

Și dacă te lupți cu părul uscat sau deteriorat, apa rece poate fi soluția pe care ai căutat-o. Poate ajuta la stimularea scalpului și la promovarea unei noi creșteri a părului, în același timp netezind cuticulele părului pentru a le face mai strălucitoare și mai ușor de gestionat.

Deci, data viitoare când te simți curajos, de ce să nu încerci să scazi temperatura și să culegi recompensele pentru pielea și părul tău?

6. Voință crescută

Cercetări recente sugerează că dușurile cu apă rece pot ajuta la creșterea voinței și a autocontrolului.

Voința este capacitatea de a rezista tentației și de a rămâne concentrat pe obiective pe termen lung. Este o abilitate esențială pentru a obține succesul în orice domeniu al vieții, de la fitness și obiective de carieră până la relații și stabilitate financiară. Din nefericire, puterea de voință este ceva pe care adesea luăm ca atare până când avem cea mai mare nevoie de ea.

Dar dacă ar exista o modalitate de a ne antrena creierul să devină mai rezistent? Aici intră în scenă puterea dușurilor reci! Expunându-ne la temperaturi incomode, suntem capabili să ne dezvoltăm muşchiul curajului şi să dezvoltăm o putere mentală mai mare.

Acest lucru se traduce printr-o putere de voință crescută și capacitatea de a face față sarcinilor dificile chiar și atunci când lucrurile devin grele.

7. Facilitează drenajul limfatic

Dușul rece poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului nostru limfatic, care joacă un rol crucial în eliminarea deșeurilor și a toxinelor din corpul nostru.

Spre deosebire de sistemul nostru cardiovascular, care face ca inima să pompeze sânge în tot corpul, sistemul nostru limfatic se bazează pe contracția mușchilor noștri pentru a menține limfa să curgă.

Prin a ne supune corpul la frigul unui duș rece, activăm întreg sistemul și astfel provocăm contractarea mușchilor și creăm un flux natural de limfă. Dacă faci acest lucru în mod regulat, poți ajuta la prevenirea bolilor și la promovarea sănătății și a bunăstării generale.

Muscle Soreness

8. Reducerea durerilor musculare

După antrenament, mușchii noștri se pot simți contractați sau obosiți și pot apărea durerile musculare. Dușurile reci sunt un “game changer” în acest sens, deoarece ajută la atenuarea disconfortului muscular prin constrângerea vaselor de sânge și reducerea inflamației.

Acest proces, cunoscut sub numele de terapie cu imersie în apă rece, ajută la eliminarea deșeurilor metabolice și accelerează recuperarea, permițându-i corpului să se recupereze mai repede, iar tu să performezi.

Așadar, data viitoare când mergi la sală, ia în considerare un dus rece dupa antrenament ca o modalitate naturală și revigorantă de a îți calma mușchii obosiți.

9. Metabolism crescut

Poate suna nebunesc, dar apa rece stimulează pierderea în greutate! Dușurile cu apă rece sunt răspunsul naturii pentru a îți menține metabolismul ridicat – prin activarea TAB (țesutul adipos brun), corpurile noastre declanșează un răspuns termogenic și încep să ardă calorii.

TAB este ca o centrală termică pentru corpul nostru – produce căldură care duce apoi la creșterea consumului de calorii, astfel încât să rămânem calzi.

Acest efect termogenic este și mai puternic atunci când este combinat cu alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate – două modalități excelente de a rămâne în formă în interior și în exterior!

Contraindicații

Boli și afecțiuni cardiovasculare grave (ischemie cardiacă, accident vascular, arteriopatii etc.), infecțiile respiratorii, urinare și intestinale în faza acută, nevralgia, reumatismul în faza acută.

Concluzie

În concluzie, numeroasele beneficii pentru sănătate ale dușurilor reci le fac un plus valoros la rutina ta zilnică, având un impact pozitiv asupra diferitelor aspecte ale bunăstării tale fizice și mentale. De la îmbunătățirea circulației și creșterea imunității până la îmbunătățirea dispoziției și promovarea unui somn mai bun, dușurile reci oferă o modalitate simplă, dar eficientă de a susține un stil de viață mai sănătos.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top